П`ятниця ,17.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2011 » Листопад » 6 » ГАЛОПОМ ПО ЄВРОПІ

02:23
ГАЛОПОМ ПО ЄВРОПІ


Прочесати автомобілем майже всю Європу та набратися вражень до самих вух щастить далеко не всім. Владислав Шемчишен, студент ІФЖ – може похвалитися такою мандрівкою. Своїми спостереженнями за європейцями він поділився зі «Студентською територією»:

– Знайомство із Євросоюзом почалося для мене із привітної, затишної, пронизаної елементами соціалізму СЛОВАЧЧИНИ. Переважно сірі панельні та цегляні будинки Братислави мало чим відрізняються від українських. Словаки своїм менталітетом дуже схожі на мешканців Західної України: і нас люблять, і українську мову добре розуміють. Цього не скажеш про їхніх поліцейських, які вже прямо на кордоні зупиняють і штрафують. Тобто, це не штраф, а, як вони називають, «дай на каву». А кава, у них дорога – 20 євро.

В АВСТРІЇ, напевно, найжорсткіша система штрафів у Європі. Варто лише їхати по шосе і викинути недопалок з вікна, як водій, який їде позаду, може викликати поліцію. Тоді це «потягне» десь на 100-200 євро. Загалом, у країні дуже затишно, особливо, проїжджаючи повз австрійські села. Вони нагадують рекламу шоколаду «Мілка». Кожне подвір’я охайно прибране і усюди ростуть квіти.

У мене склалося враження, що УГОРЩИНА – це модернізована Вінниця. Вулиці нічного Будапешту забиті молоддю, девіз якої, на жаль, як і у нас: «Де йду, там і смічу». Кидається в очі багато крамничок, де торгують турки, які розмовляють російською. Уночі на кожному розі стоїть проститутка, біля неї чергує сутенер, з вигляду такий собі «Вася Вірастюк». Та все це мене мало вразило. А ось тепер уявіть собі як серед ночі у темному провулку стоїть костел і в ньому хтось грає на органі. Це звучить просто шикарно.

Неймовірне відчуття огортає, коли проїжджаєш Апенніни, що на півночі ІТАЛІЇ. Ти їдеш просто крізь них: крізь туман, хмари, незрозумілими мостами і тунелями, гарною рівною дорогою (хоча в Європі не бачив поганих доріг). А от в Карпатах на нашому серпантині можна і вбитися.

НІМЕЧЧИНА порадувала смачним пивом у Дрездені та феноменальним сервісом. Скрізь, навіть у туалетах на автозаправках, було справді чисто. Під час нашого перебування йшов дощ, який застав ще у Мюнхені. Та якщо забрати пиво, сосиски, дощ і технічно вишколені обличчя німців, які час від часу мене лякали, то залишається тільки дорога, здається, побудована ще за Гітлера і з тих часів не ремонтована.

Найкраща країна, яка може бути в Європі – це ФРАНЦІЯ. Канни, Марсель, Бордо, і звичайно ж, Париж – пронизаний елегантністю та грацією. Там я полюбив француженок, легких і невимушених, наче феї. Париж створено винятково для романтики та ніжності. Аби це відчути, варто лише опинитися в одному з ресторанчиків, що розкидані по всьому місту, або піднятися на самісінький верх Ейфелевої вежі та побачити як сніг, який плавно спускається з неба, десь унизу стає дощем.

Дощ закінчився і почалася сонячна ІСПАНІЯ, навіть ліпше сказати помаранчева. Адже усюди піщаний ґрунт і апельсини! Привітні іспанці завжди готові з вами говорити, хочете чи ні, але вам доведеться їх слухати. Найперше почуєте про їхні сім’ї. Для них це дуже важливо. Потім, звісно, запитають і про вашу. Я мало бачив Іспанію, але все, що закарбувалося у пам’яті – це Валенсія і Барселона, які зваблюють тебе у зовсім інший світ. Там лише сонце і текіла. На маленьких тісних вуличках, біля будинків часів конкістадорів діти грають у футбол і всюди лунає гучний галас іспанців.

ПОРТУГАЛІЮ перетнув із півночі на південь. Ця маленька країна настільки різна, що можна забути, де перебуваєш. На півночі дуже холодно. Центр нагадує Іспанію, а от південь – це просто рай: сонце, океан, вічний аромат цитрусових, морепродуктів, м’яса і хорошого вина. Але все, що побачив до цього – це одне. Зовсім інше – це мис Сагреш, крайня точка південної Європи. Колишня морська військова база на невеликому півострові, де розташувався маяк і декілька веж часів конкістадорів. А тепер уявіть: ви стоїте на самісінькому краю, споглядаєте захід сонця, у вашій руці лише келих вина, а позаду вся Європа.

Записала Віолета ГЛУШКО

Якщо у Вас є досвід мандрівника за кордоном і Ви бажаєте розповісти про країну, в якій побували, пишіть: stgazeta@i.uaабо телефонуйте: (063)226-22-18. Поділіться з читачами своїми враженнями!


Категорія: Різне | Переглядів: 595 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0