Субота ,4.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2012 » Квітень » 24 » ГОТУЄМОСЯ ДО ВЕЛИКОДНЯ

00:36
ГОТУЄМОСЯ ДО ВЕЛИКОДНЯ


Великдень – світле  родинне свято, яке знаменує Воскресіння Господнє, початок нового життя, весни, оновлення. Його чекають дорослі та діти, старанно  готуються: розписують писанки, випікають Великодні бабки (пасочки), запікають домашні ковбаси… На празниковому столі, за українською традицією, має бути 48 страв – за кількістю днів посту.

 У кожного народу свої звичаї, пов’язані зі святкуванням Великодня.

Наприклад, у Німеччині головною стравою є запечена риба, а на десерт подається печиво різних форм.

 Французи готують смажене курча, на десерт –  тістечка з шоколадною начинкою.

Великодній стіл в Італії не обійдеться без «Коломби» –  щось на зразок нашої бабки, але з лимонним ароматом. У неділю сім'ї збираються на бенкет зі смаженим ягням, спеціальними стравами з пасти – лазанью та манікотті (макарони, фаршировані м’ясом або сиром).

У Греції також готують ягня. Серед інших страв – пироги зі шпинату й сиру, смажена картопля з лимоном, зелень і морепродукти, овочеві та рисові страви, випічка, торти.

Стіл у Великобританії прикрашають шоколадні яйця та зайці з тіста. Недільного ранку до чаю подають хрестові булочки. Британці розфарбовують не тільки курячі яйця, як у всіх інших країнах, але й гусячі і навіть страусині. 

 На Великодній обід в Америці подають смажену шинку з картоплею та іншими овочами. Спеціальна страва – здобні булочки у формі хреста.

Традиційне пасхальне меню австралійців складається зі смаженої баранини, яловичини або курчати з овочами (картопля, морква, гарбуз, квасоля, горох або броколі). На десерт подають традиційну австралійську пасхальну страву – «Pavlova»: це торт з безе, прикрашений фруктами: ківі, суницями, ананасами й мандаринами.

Великодній стіл у Португалії вінчає солодкий пиріг «Фолар де Паскоа». На святкову вечерю португальці подають м'ясну страву. Популярністю користується смажене порося «Лейтан» з картоплею та  овочами, а також свіжоспеченим хлібом.

Кожна українська господиня хоче потішити своїх гостей апетитним холодцем, різноманітністю м’ясних страв, вразити оригінальною Паскою – царицею столу. Рецептом приготування  Великодньої бабки поділюся із вами.

Потрібно: 0,7 кг борошна, склянка молока, дві склянки вершків, склянка цукру, 50 г свіжих дріжджів, 10 яєць, 1/3 ч.л. солі. Усе перемішати, дати трішки охолонути. Додати розведені у невеликій кількості молока дріжджі, два яйця; перемішати, накрити рушником, поставити в тепле місце. Коли тісто підніметься – додати сіль, вісім жовтків, розтертих з цукром білки; перемішати зверху вниз, додати борошно й дати тісту підійти ще раз. Потім тісто ретельно вибити, викласти в змазану олією і посипану борошном форму, заповнити на третину. Дати тісту піднятися. Випікати в духовці до готовності при температурі 180°С. Готові бабки зверху змастити маслом, посипати цукровою пудрою, прикрасити горіхами й цукатами. Найголовніше в процесі приготування – любов, турбота та ніжність. Вважається, що правильно підготовлена і спечена паска довго не черствіє.

Тож смачної Вам Паски, доброї ковбаски, твердого холодцю, крутого яйця, смачного хрону й миру рідному дому!

Олена КАЛУГІНА


Категорія: Різне | Переглядів: 584 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0