П`ятниця ,17.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2011 » Грудень » 12 » ІРОНІЯ ДОЛІ або Веселі іспити в ДАІ

03:27
ІРОНІЯ ДОЛІ або Веселі іспити в ДАІ


Зараз без автомобіля ні туди і ні сюди. От і я вирішив здати на права. Пішов, як усі нормальні люди в автошколу вчитись, аж доки не наштовхнувся на один доволі цікавий факт, про який розповім далі. Під час підготовки до теоретичної частини екзамену, перше, що нам порадили викладачі: при розв’язуванні білетів  – повністю вимкнути логіку. Ми, звісно, поставилися до цього з іронією, але потім зрозуміли, чому вони так сказали…

Теоретичні екзамени у ДАІ складають за допомогою ліцензованої комп’ютерної програми «Зелений шлях». Така ж програма є й в автошколах (з її допомогою тренують учнів). Усього питань в білетах програми близько 2000. На екзамені вам дається 20 хвилин на розв’язання 20 тестових запитань. Якщо допустите більше 2 помилок – не здали, йдете доплачуєте додаткову суму для повторного екзамену.  Коли відповідав на питання цієї програми, у мене склалося відчуття, що люди, які готували її, як мінімум, самі нормально не знають правил дорожнього руху (ПДР). Коли запитав викладача, чому питання такі, м’яко кажучи, дивні, той тільки розвів руками.

В автошколі спеціально попросив дати додатковий час, щоб знайти побільше «оригінальних» питань. І знайшов. Ті з вас, шановні читачі, хто знають ПДР  – зрозуміють парадокси, а тим, кому вони невідомі, спробую доступно пояснити. Відповідь не писатиму, спробуйте здогадатись самі J. Надалі йде перелік питань, на які наштовхнувся.

Запитують: «Кому можна їхати смугою для маршрутних транспортних засобів?»; чотири варіанти відповідей, але мене зацікавило два з них (одна відповідь правильна): «Тільки маршрутним транспортним засобам» та «Маршрутним транспортним засобам і таксі». Ніби нічого страшного, але якщо «залізти» у терміни ПДР – таксі входить у перелік маршрутних транспортних засобів. А тепер вгадуйте відповідь.

Також цікаве питання: «Чи можна стояти на перехресті, якщо у вашої вантажівки зламався двигун?». Хотів би я подивитись на автора цього питання, який на перехресті буде штовхати свою 10-тонну фуру.

Для деяких білетів потрібно знати закони фізики і математику.

Наприклад: «Якщо усі пасажири автобуса перейдуть у його передню частину – він зменшить чи збільшить швидкість?», або ж питання «Чи дозволяється водію автобуса зупинятися в даному місці для висадки пасажирів?» (на зображенні білета показано лише ширину автобуса та ширину дороги, потрібно «знайти «ікс»). Отже, якщо ви не вчитесь у ВНТУ, вам отримати права – зась. Насправді питання не важкі, але ж погодьтесь – я прийшов на екзамен з ПДР, а не з фізики чи математики. Добре, що ще інтеграли не втулили.

Продовжуємо: «Як потрібно тримати руки на кермі при русі заднім ходом?»: обома руками, лівою рукою за верхню частину керма, лівою рукою за нижню частину керма. Скажіть, чому я не можу здавати заднім ходом обома руками, керуючись дзеркалами? Або правою, заїжджаючи ліворуч? Мені на це питання ніхто не відповів.

Зображення, які даються разом із білетами, іноді доводять до сліз. Для прикладу знак «Початок населеного пункту» (назва містечка на білому фоні), що розташований на лівій(!) стороні дороги, що суперечить правилам та здоровому глузду.

А ось питання, на яке жодна людина зі знаннями ПДР і логікою не відповість, вам скоріше пощастить навмання натиснути і вгадати:

«У яких із перелічених місцях забороняється стоянка транспортних засобів?». Варіанти:

1.Тільки якщо вони створюють перешкоду для руху інших транспортних засобів.

2.Тільки якщо вони створюють перешкоду для руху пішоходів.

3.У перелічених вище місцях.

Відкриваємо ПДР: правило 15.10 (пункт д) стверджує: «Стоянка забороняється у місцях, де транспортний засіб, що стоїть, зробить неможливим рух інших транспортних засобів або створить перешкоду для руху пішоходів».

Що каже логіка? Іншим автомобілям заважати можна? Ні. Пішоходам можна? Ні. Отже, обираємо варіант 3, і… НЕПРАВИЛЬНО! Програма каже, що не можна заважати тільки пішоходам, а автомобілям – дозволяється? Потім дивуємося, чому у нас стільки аварій.

Загалом, білети створено, щоб учень не здав, а завалив екзамен. Проте із заплутуванням у білетах, автори, на мою думку, передали куті меду. Інструктори на такі питання неправильно відповідають, що вже казати про звичайних учнів, які ПДР за 3 місяці ледь вивчили. Проте вихід є – розв’язувати якнайбільше білетів в автошколі і запам’ятовувати оригінальні відповіді на них (не забуваючи й про правильний варіант). Тому, якщо Ви вирішили здавати на права – готуйтесь до мозкового штурму.

Дмитро ТУР


Категорія: Різне | Переглядів: 636 | Додав: Admin | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0