Понеділок ,6.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2015 » Грудень » 20 » ІСТОРІЯ, ЩО ПОЧАЛАСЯ НЕ ВЧОРА

17:58
ІСТОРІЯ, ЩО ПОЧАЛАСЯ НЕ ВЧОРА


У рамках програми «Просвіта народу» в інституті історії, етнології і права Вінницького педуніверситету відбулася зустріч з експертом із доступу до архівів Центру досліджень визвольного руху, директором архіву СБУ, співавтором довідника «Право на правду. Практичний порадник із доступу до архівів» Ігорем Куликом та медіа-правником Ігорем Розкладаєм.

У своїх промовах гості розкрили поняття «архів», «генеалогія», як їх досліджувати та для чого це потрібно робити. Ігор Розкладай розповів про те, як вивчав історію та якими шляхами досліджував власний родовід. Зазначив, що в наш час є багато способів, за допомогою яких можна знайти втрачених родичів та дізнатися про своїх предків.

Актуальним є пошук на просторах інтернету (хоча часто є недостовірним), перевірка сімейних архівів, опитування родичів, обласні та державні архіви, медичні та трудові книги, сповідальні розписи, різні письмові джерела тодішніх товариств та найсучасніший принцип пошуку – тест ДНК-генеалогія (коштує більше ста доларів).

Упродовж восьми років І. Розкладай вивчав власний родовід. У його базі знаходиться понад 695 людей, які є родичами. «Під час цієї копіткої роботи я отримав неабиякий досвід, який має важливе значення. Хочеться, щоб люди дізнавалися про своє походження, досліджували свій родовід, адже це надзвичайно цікаво», – наголосив дослідник.

Директор архіву СБУ Ігор Кулик розповів: «За освітою я політолог, але це не завадило мені займатися архівами нашої країни, сприяти популяризації в Україні та світі об’єктивної й справедливої історії».

Багато людей бояться звертатися до державних та обласних архівів, оскільки там не завжди привітно й відкрито ставляться до людей.

Актуальною проблемою нині є пошук репресованих в ХХ столітті родичів і це можна зробити, звернувшись до архівів Міністерства внутрішніх справ і Служби безпеки України та Державних архівів областей.

Наприкінці зустрічі зі словами подяки виступив декан-директор інституту історії, етнології і права Юрій Зінько. Він закликав усіх студентів не бути байдужими до історії свого роду.

Анастасія КОЗОРОЗ

Світлини Ірини ФЕДОРЧУК


Категорія: Майстер-клас | Переглядів: 468 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0