Понеділок ,6.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2011 » Грудень » 13 » ІЗ ПОТОКУ НОВИН

03:34
ІЗ ПОТОКУ НОВИН


В інституті філології й журналістики пройшов ІІ етап всеукраїнського конкурсу «Її Величність Грамотність». Студенти писали диктант. Переможцями стали Тетяна Ільніцька (3-У), Марина Вівтоненко (3-У) та Валерія Зайцева (2-У). Двоє з них візьмуть участь у заключному етапі конкурсу, що проходитиме у м. Житомирі.

 

***

Після річної перерви в нашому університеті відроджено добру традицію проведення  ігор «Що? Де? Коли?».  Згуртувалося чимало команд: досвідчені старшокурсники і «свіжоспечені» гравці. Свою ерудованість та кмітливість будуть випробовувати такі колективи: «Епоха», «Опытные люди», «Маша и медведи», «Нафталін», «Драже», «Геофак», «Ін’язь», «Верт» та «Бета». Бажаємо успіху учасникам, а перемогу – найрозумнішому!

Аліна РУДЧЕНКО

***

Щоосені у стінах нашого університету проходять майстер-класи з традиційних народних ремесел. Їхня мета – пробудити у студентства генетичну пам’ять, долучитися до традиційної української культури. Ініціатор та організатор заходів – завідувач навчально-наукової  лабораторії з етнології Поділля Т. Пірус.

Усі мали змогу спробувати себе у гончарстві, вишивці, соломоплетінні, народній іграшці та малюнку тушшю на склі. Майстер-класи проводили професійні митці Є.Чугунова, Л.Філінська, Н.Шпак, Г.Чадюк, І.Савчук, В.Єрмакова та В.Косаківський.

 Віта МАКОГОН

***

Напередодні зимової екзаменаційної сесії студентство не перестає веселитися.  Андріївські вечорниці відбулися в інституті історії, етнології і права. За народним звичаєм усіх присутніх пригощали смачними варениками з капустою та картоплею, жартами з перцем, рум’яною калитою, танцями та українською музикою. Гарного настрою додавав студентський фольклорно-етнографічний колектив «Душі криниця».

Наталі ВОЗБРАНЮК

***

Третьокурсники ІФЖ мали нагоду поспілкуватися з літератором, журналістом, автором історичного роману-хроніки «Іван Богун – полковник» Олександром Дмитруком. У творі розповідається про події визвольної війни 1648-1656 рр. Головний герой – вінницький полковник Іван Богун, який чи не єдиний з тодішніх військових діячів займав чітку позицію оборони краю від чужоземних загарбників.

Поряд з Іваном Богуном автор показав чимало історичних постатей того періоду: Богдана Хмельницького, Івана Виговського, Петра Дорошенка, Василя Дрозденка та інших представників козацької еліти. Майже всі події, описані в романі, відбуваються на Поділлі. Текст не переобтяжений давніми словами і термінами, читається легко, відкриваючи читачам чимало невідомих сторінок нашої минувшини.

Під час презентації студенти охоче ставили автору запитання, знайомилися з персоналіями, порівнювали окремі сюжети роману із реальними історичними фактами. Найбільш активні під час зустрічі отримали книги з автографом гостя.

                                                                             Оля КОСМИНА

***

Студенти інституту історії, етнології і права взяли участь у презентації книги краєзнавця Ольги Рудник «Надсобський край: маловідомі сторінки історії», що відбулася в обласній науковій бібліотеці ім. К.Тімірязєва. За словами авторки, у своєму  дослідженні вона знайомить читачів з героїчним минулим Вінниччини від козацьких часів і розкриває невідомі раніше сторінки історії національно-визвольного руху в ХХ ст. під проводом ОУН-УПА.

Наталі ВОЗБРАНЮК


Категорія: Із потоку новин | Переглядів: 630 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0