П`ятниця ,17.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2013 » Червень » 13 » ІЗ ПОТОКУ НОВИН

18:57
ІЗ ПОТОКУ НОВИН


«Подільська регіональна лексикологія: стан та перспективи» – під такою назвою в ІФЖ пройшла ІІ регіональна студентська наукова конференція. У ній брали участь студенти п’яти вищих навчальних закладів України з Вінницької, Житомирської, Хмельницької та Черкаської областей.

На пленарному засіданні, у якому свої дослідження представили викладачі цих «вишів», піднімались актуальні питання історіографії подільської регіональної лексикології та особливості подільських говірок у творчості літературних діячів.

Власні наукові доробки також презентувала й студентська молодь. Робота конференції була організована в чотирьох секціях: «Онімний ландшафт Поділля», «Лексико-семантичні особливості подільського говору», «Лінгвістичне портретування говірок Поділля» та «Лінгвістика тексту письменників-подолян». Науковий діалог пройшов успішно. Завдяки творчому підходу до серйозних тем доповідачі обмінялися своїми міркуваннями про діалектні особливості подільського регіону.

Світлана ГЕРУК

****

«Language іs another world» – такими словами завідувач кафедри іноземних мов Світлана Бучацька відкрила урочисте пленарне засідання II міжуніверситетського студентського науково-практичного семінару. Головна тема засідання: «Іноземні мови як фактор оптимізації професійно-комунікативної взаємодії».

Вже другий рік поспіль на цьому заході викладачі та студенти обмінюються знаннями англійської, німецької та французької мов, діляться професійним досвідом. Почесними гостями на засіданні були представники ВНТУ, ВНМУ, ВНАУ та ВТЕІ КНТЕУ. На семінарі діяли секції, в залежності від мови виступу.

Сергій ДЕЯНОВ

****

На природничо-географічному факультеті відбулася екологічна акція, яка збіглася з всеукраїнським суботником. За сприяння «Подільської громади» 150 студентів відвідали Парк культури і відпочинку «Дружби народів» з однією спільною метою – зробити його чистим. Учасникам акції видали необхідне спорядження: рукавички та сміттєві пакети.

Хлопці копали клумби, вирубували непотрібну рослинність, а дівчата, поділившись на 3 бригади, збирали і сортували сміття на пластик, скло та папір. Крім парку, борці за чистоту прибрали від сміття один берег Вишенського озера, отримавши величезну колекцію пластику та порожніх пляшок.

Марина ДЯЧЕНКО

****

Нещодавно відбулася щорічна звітно-виборча конференція очільників профбюро від інститутів нашого ВНЗ. Усі присутні мали змогу вислухати звіти попередніх керівників та ознайомитися з планами подальшої діяльності кандидатів на цю посаду.

У результаті голосування на посади голів профбюро інститутів затверджено: ІФЖ – Тетяна Баранишина (група 1-АУУ), ІППМ – Майя Гуменюк (група 1-АПП), ІІЕП – Юлія Баранська (група 2-Б), ІФВС – Марина Скочиляс (група 2-А), ІМФіТО – Олена Пугач (група 1-АМ).

Профком університету сподівається, що новообрані активісти плідно працюватимуть і зможуть успішно реалізувати поставлені завдання.

Юля МЕЛЬНИК

****

У середині травня в Музейно-просвітницькому центрі університету було розгорнуто виставку під назвою «Видатні особистості України» вінницької вишивальниці Любові Павлівни Шаламай. В експозиції представлено 19 портретів: Лесі Українки, Княгині Ольги, Володимира Великого, Ярослава Мудрого, Григорія Сковороди, Богдана Хмельницького, Івана Богуна, Михайла Коцюбинського, Івана Франка та інших відомих діячів культури, літератури, історичних постатей.

Усі картини майстриня вишивала з неабияким захопленням та нестримним бажанням, адже її герої варті великої поваги. У сім’ї жінки займались вишиванням мама, бабуся і сестра, то, напевно, від них вона й перейняла хист до цього ремесла.

Виставку відвідали Г. Секрет (журналіст, культуролог, організатор фольклорно-мистецьких свят), І. Безбах (директор Вінницького художнього музею), Ф. Панчук (директор музею М. Коцюбинського), Н. Гнатюк (українська поетеса, випускниця нашого університету), земляки майстрині й усі ті, хто шанує та захоплюється народним мистецтвом.

Світлана КОСТЮК


Категорія: Із потоку новин | Переглядів: 626 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0