Понеділок ,6.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2016 » Жовтень » 14 » Юрій ЗІНЬКО: «АРХЕОЛОГІЯ – ЦЕ ПОКЛИКАННЯ РОМАНТИКІВ»

18:21
Юрій ЗІНЬКО: «АРХЕОЛОГІЯ – ЦЕ ПОКЛИКАННЯ РОМАНТИКІВ»


Студенти-другокурсники факультету історії, етнології і права влітку проходили археологічну практику, яка залишила у їх пам’яті яскраві спогади. Цьогоріч досліджували територію литовського городища у м. Вінниці (район Старого міста). Експедицію очолила старший науковий співробітник Інституту археології НАН України Лариса Виногродська. Керівниками були доценти ФІЕП: Анатолій Войнаровський, Віталій Тучинський, Юрій Степанчук та Віктор Косаківський.

Із 25 липня по 14 серпня студенти плідно попрацювали  і здобули декілька цінних знахідок. Під час розкопок виявлено фрагменти  трипільської, давньоруської культур, періоду пізнього середньовіччя. Знайдено нумізматичні пам’ятки, серед яких монети Ганзейського торгівельного союзу.

Практиканти розповідають про віднайдені близько 70 поховань. Зокрема, скелети подружжя, труну яких було оздоблено срібними нитками. Студенти згадують про скелет військовослужбовця, на якому до цього часу зберігся кітель.

Активіст-другокурсник Олег Семенець ділиться враженнями: «Спочатку було дуже важко,  потім звикли й виконували роботу з задоволенням.  Сподобалось те, що за кожну знайдену монету  нам давали морозиво. Це неабияк стимулювало. Коли практика закінчилася, хотілось плакати. Думав, що ніколи такого не скажу, проте я дуже сумуватиму за експедиційним періодом. Це найважча й найкраща практика!».

Декан факультету історії, етнології і права Юрій Зінько зауважив, що в минулі роки юнаки й дівчата досліджували с. Межирів Жмеринського району Вінницької області, а також с. Барнашівку Могилів-Подільського району, де знаходилося трипільське поселення. «Нових об’єктів найближчим часом шукати не плануємо. Якщо міська рада виділить кошти на наступний рік, то завершуватимемо почате. Поїдемо до відомих городищ. Впевнений, що там ще є багато цікавого».

Ірина КАЛЬЧЕНКО


Категорія: Витоки | Переглядів: 512 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0