Понеділок ,29.4.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2012 » Лютий » 14 » Капітошка- 2012, або Боротьба за чисте майбуття

01:43
Капітошка- 2012, або Боротьба за чисте майбуття


Історія про Капітошку-молодшого (пра-пра-правнука відомого всім мультиплікаційного героя). Він здається нам знайомим, але зважаючи на те, що дія відбувається в ХХІ ст., молодшенький суттєво відрізняється від свого дідуся. Це не дивно – в час загальної механізації та розширень меж електронно-інтернетизованого світу, Капітошка-молодший не міг бути схожим на дідуся: стрибати з листочка на квіточку, з квіточки на травинку, весело співаючи: «Я стриб-стриб-стриб-стриб-стриб…я ха-ха-ха-ха-ха».

Людство повністю захопило Землю, не даючи змоги Природі «дихати» свіжим повітрям, «вмиватися» чистою водою й «тамувати спрагу» з джерельних струмочків. Зле Суспільство заборонило Природі вести здоровий спосіб життя: пити дозволило лише забруднену відходами воду, дихати повітрям, що наповнене техногенними і радіаційними випарами, та вмиватися хлоро-смоляним розчином.

Почувши, що відбувається в місті, із затишного села прилітає Капітошка-молодший. Приїздить він до свого друга Андрія, котрий є членом природоохоронної організації «Екологічна ліга». Капітошка впевнений, що Андрій, як ніхто, зможе пояснити йому причини того, що відбувається та допомогти повернути Природу до життя; аби все стало таким же яскравим та здоровим, як за часів його пра-пра-прадідуся.

Під час зустрічі Андрій розповідає, що результати діяльності багатьох людей несуть негативний вплив на навколишнє середовище: повітря забруднюється хімічними (й іншими) викидами з різних заводів та підприємств; воду забруднюють різноманітні стічні води, відходи з найрізноманітніших підприємств, які не проводять встановлену відповідними нормами утилізацію відходів виробництва. Друзі вирішують діяти разом, аби врятувати Природу від загибелі.

Друг нашого героя розповідає, що Природа витримає ще максимум 3 тижні; потім – не буде підлягати оновленню, усе живе – вимре (окрім людей, як об’єктів соціуму). Також Андрій ділиться з Капітошкою секретом: він вже другий рік намагається винайти чудо-еліксир, краплі якого вистачає аби очистити ціле море; якщо перенести його у хмаринки, то разом з дощем ним можна оновити зруйновану структуру рослин та ґрунтів. Наш герой радіє цій новині. Але Андрій його засмучує: у нього немає головного інгредієнта: сльози найчистішою ріки. Капітошка після кількох днів роздумів згадує, як його пра-пра-прадідусь розповідав, що в дитинстві любив гратися зі своїм другом – маленьким Вовком. Одного разу вони натрапили на маленьке джерельце. Вовчик напився водиці та набрав трішки у пляшку. Та вода й досі залишилася в тій пляшці у будиночку Вовка, бо, як виявилося, джерело було донечкою найбільшої кришталево-чистої ріки, яка володіла життєдайними властивостями.

Вирішено: Капітошка-молодший вирушає додому за особливими інгредієнтом. Тим часом, Андрій готується до фінального етапу у виготовленні еліксиру.

Капітошка знаходить пляшку зі сльозами ріки, вирушає назад у місто. Дорогою стається нещастя: він потрапляє в полон стічних вод, які наскрізь просочують його смолянисто-масляними сполуками. Під час боротьби із ними він втрачає половину вмісту пляшки, проте, зібравши всі сили, герой перемагає воїнів царства стічних вод. Розуміє, що втрачено багато часу, а вміст пляшки наполовину втрачений; вирішує продовжити подорож на хмаринці (як робив його дідусь)…проте хмаринка потрапляє в королівство смогу, яке нависло над частиною міста. Капітошка відчуває, що йому може не вистачити сил боротися з шарами пилу та такими ж як він, проте зараженими, крапельками…Коли остання надія вже майже розчинилася в шарах смогу, героя рятує Андрій.

Друзі в лабораторії організації «Екологічна ліга». Річкових сліз виявилося достатньо, щоб створити 100 крапель еліксиру. Герої радіють. Андрій повідомляє Капітошці, що лише він може врятувати Природу: донести краплі чудо-еліксиру в ріки, озера та всі-всі-всі водойми; після чого – застрибнути на хмаринку, «заразивши» її життєдайним еліксиром.

За 2 години до знищення усього живого, Капітошка «виліковує» останню забруднену хмаринку. Йде дощ, розносячи чарівний очисний еліксир по всій Землі. Очищаються ґрунти, оновлюється структура усіх рослин, кожна крапелька усього водного багатства Землі набуває життєдайних властивостей. Очисний дощик настільки сильний, що змінює свідомість людей, «прочистивши» їм мозок. Люди розуміють, яка катастрофа могла б статися, якби не Андрій та його маленький друг. Капітошка повертається до себе додому.

Людством зроблено відповідні висновки. Починається закриття та перепрофілювання усіх підприємств, що несуть загрозу довкіллю. Народжується нова ера – Екологічна.

Анастасія ЯКОВИШИНА


Категорія: Різне | Переглядів: 644 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0