Субота ,18.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2012 » Червень » 26 » КРАСА ВИХОВУЄ ВЧИТЕЛЯ

00:16
КРАСА ВИХОВУЄ ВЧИТЕЛЯ


Весна строкато розфарбувала світ після зимової сірості. Пульсуюче різнобарв’я кольорів по вінця заповнило повітря, мільйонами метеликів проникло в душі усіх мешканців університетської території. Заклопотаним студентам, які вправно долали сесійні віражі, іноді було не до споглядання маленьких див. Невиспані студентські очі зосереджено вдивлялись у тексти конспектів, методичок, посібників...

Нарешті настає час, коли майже на останньому подиху вимовляється афористичне «Все складено!» і зморений студент падає на лавочку, аби збагнути внутрішню перемогу над Знаннями. Тримаючи у руках «заліковку», він вже починає міркувати про святкування здобутої перемоги, як раптом його затуманений погляд зупиняється на дивовижній красі...

– От іриси, маки, петуньї, герань, антіррінум, – відірвавшись від підстригання гілок липи, починає проводити екскурсію зеленими маршрутами університету садівник Валентин Гудзішевський. – Із дерев є берези, липи, туї, ялини, піхти. «Старожилом» серед рослинних див  університету є верба, яка росте у дворі позаду корпусу №2. Частенько вона слугує прихистком для бездомних собак та студентів, які з цигарками ховаються під її розлогими вітами. Бувало й таке, що бідолашна верба навіть займалася від недопалків.

Висадженням рослин та захистом від шкідників (комах, а іноді й людей) займається команда професіоналів під керівництвом ландшафтного дизайнера Тетяни Погорілої. Як посіяти рослини, підживити, полити, розташувати, щоб вони між собою не конкурували; як створити ярусність, (бо одні рослини полюбляють затінок, інші – сонце) – усе це вони знають.

Раніше дбали про озеленення території студенти та викладачі природничо-географічного факультету. Двадцятирічні берези, що ростуть біля головного входу – результат їхньої турботи. За словами завідувача кафедри біології, професора Володимира Кур’яти, поява кваліфікованих працівників, основним обов’язком яких є постійний догляд за рослинами, позитивно впливає на зовнішній вигляд квітників та газонів…

Науковці довели, що різноманіття рослинного світу позитивно впливає на психіку та загальне самопочуття людини, як вдома, так і на роботі. Потреба у спілкуванні з природою нині простежується в розвитку ландшафтного та кімнатного рослинного дизайну. Тісний офіс чи студентська аудиторія в присутності навіть колючого кактуса на підвіконні зберігає частинку природи, підіймає настрій, підвищує працездатність та поліпшує санітарні умови приміщення. Проте, бачити зелене диво за вікном, а не на підвіконні – от справжня радість в еру міських камяних джунглів.

– Наш університет може бути зразком для інших ВНЗ України, бо виглядає ошатно й пишно, – вважає невтомний мандрівник, завідувач кафедри географії, професор Григорій Денисик. – Приємно, що керівництво нашого навчального закладу чимало уваги приділяє естетичному вихованню молоді.

...Студент, ніби вирваний зі сну гучним привітанням свого друга, стрепенувся. Обміряний здивованим його поглядом, неквапно встав, озирнувся навкруги, вдихнув на повні груди пульсуючого повітря та зі словами: «Боже, яка краса», вирушив квітучою алеєю святкувати успішне/неуспішне складання літньої сесії.

Аліна ВОРКУЄВА


Категорія: Різне | Переглядів: 488 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0