Середа ,8.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2015 » Грудень » 15 » «ОЙ ВАРИСЯ, БОРЩИКУ, В ПОЛИВ’ЯНІМ ГОРЩИКУ…»

18:55
«ОЙ ВАРИСЯ, БОРЩИКУ, В ПОЛИВ’ЯНІМ ГОРЩИКУ…»


Накрапав осінній дощик, небо хмурилося, та ці погодні примхи не стали на заваді студентам-журналістам Вінницького педуніверситету побувати у «Театрі на городі» заслуженої журналістки України Ганни Секрет. Майбутні майстри пера і слова на Різдво Пресвятої Богородиці – однієї із вагомих сторінок святкового календаря українського народу – відправилися до села Правилівка Оратівського району, де відбувався обласний мистецький проект «VIII Всеукраїнський телефестиваль борщу».

Цьогоріч на фестивалі було представлено 29 видів борщу, серед них і зварений за рецептом студентів 2 курсу напрямку підготовки «Журналістика». Вони довели, що навіть «синій» студентський борщ може бути не таким вже й бідним, а ситним і смачним. На десять літрів смаколику довелося витратити кілограми столових бурячків, картоплі, моркви, капусти, квасолі, декілька цибулин середнього розміру і звісно ж яловичини. А присмачили це все господині головкою часнику, лавровим листочком і спеціями за смаком. Особливістю приготування стало те, що спочатку буряк (помитий, але неочищений) варився разом із м’ясом та картоплею. Це дало насичений червоний колір.

– Фестиваль видався напрочуд колоритним. Він підтверджує, що українські традиції дбайливо передаються від покоління до покоління. Кожен колектив виокремлювався по-своєму: хтось оригінальною піснею, інші – смачним борщем чи його презентацією. Безумовно, жартівливі українські пісні не залишили нікого байдужим і зробили свято ще більш гармонійним, – ділиться враженнями студентка-журналістка Вікторія Сергєєва. – Готували борщ всією дружньою журналістською командою, рецептом поділилася одногрупниця Валентина Білоус. Журі ще жартувало: «На кухні повинна бути одна кухарка. Дивіться, бо хлопців будете між собою ділити». Були деякі секрети приготування, та все-таки намагалися зварити борщ таким, який припав би до душі кожному. Раді, що результат виправдав зусилля.

Шанованому й професійному журі неабияк важко було обрати переможців. Судді оцінювали вигляд і смак борщу, представлення його на сцені і майстерність подачі. Учасники із Вінниччини, Київщини, Полтавщини демонстрували власні вміння у приготуванні традиційної української страви, випіканні пампушок та пиріжків, а також не забували і про співочі таланти.

Гостями свята стали заслужений артист України Микола Янченко, заслужений діяч естрадного мистецтва України Юрій Грицюк, артистка театру і кіно, співачка Алла Загинайко, співак Олександр Бонюк, гумористичний дует «Кумасі», вокальний дует «Коханий, кохана», котрі розважали публіку відбірним гумором і новенькими музичними хітами. Дівчатам і хлопцям не вдавалося всидіти на місці, тож вони із задоволенням пускалися в танок. Запальна атмосфера вкотре нагадала нам – ми українці. Народ, котрий навіть у найважчий час зберігатиме в серці жевріючу іскринку надії, яка не дасть згаснути позитивному настрою.

Добренько посмакувавши усіма борщами із пампушками, журі на чолі із начальником управління культури і туризму Вінницької обласної державної адміністрації, заслуженим артистом України Станіславом Городинським, директором Вінницького обласного центру народної творчості, працівником культури України Тетяною Цвігун, заслуженою журналісткою України Ганною Секрет, визначило, що нинішнього року усі учасники фестивалю стали переможцями. «А обирали ми дуже просто: один борщ спробували – смачний, другий – смачний і третій теж смачний. Вже з’їв майже тридцять борщів і так добре стало», – прокоментував один із членів журі Володимир Маринчук.

На дійство завітала Герой соціалістичної праці Ольга Десяк, котра святкувала 75-й ювілей, але, незважаючи на визначну і поважну дату, не пропустила фестиваль і виступила разом зі своїм народним аматорським фольклорним колективом Тернівського СБК Бершадського району. Народний аматорський фольклорний театр «Господиня» Красненьківського СБК Іллінецького району презентував журналістці Ганні Секрет смачний сувенір.

Усі кухарі отримали у дарунок дипломи, а також новенький посуд, котрий згодиться для приготування нової порції борщу в прийдешньому році. Щирі та яскраві посмішки гостей заходу, блиск в очах конкурсантів нагадали сонцю, що це лиш початок золотавої осені. Отож, в обідню пору проміння торкнулося не тільки сцени, а й наповнило світлом усю місцину, де проходив «VIII Всеукраїнський фестиваль борщу».

Марина ДЯЧЕНКО


Категорія: Культура | Переглядів: 741 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0