П`ятниця ,3.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2015 » Листопад » 27 » ПОБАЧИТИ ДУШУ В СЛОВІ

19:10
ПОБАЧИТИ ДУШУ В СЛОВІ


У листопаді відбулася звітна науково-практична конференція «З народних джерел», приурочена Дню української писемності та мови. Студенти-філологи третього курсу розповідали присутнім про враження від діалектологічної практики та презентували власні дослідницькі досягнення.

У липні студентам другого курсу доручили важливу справу. Не всі спочатку зраділи, бо побоялися виконання «нереального» завдання. Але тепер з радістю та гордістю згадують про ті дні.

Організатор конференції доцент кафедри методики філологічних дисциплін й стилістики української мови Людмила Прокопчук звернула увагу на те, що всі студенти унікальні. Ще перед початком практики юні філологи мали можливість почути її настанову: «Намагайтесь у слові побачити душу!». Певно, саме ця фраза дала поштовх кожному до підкорення науково-дослідницьких вершин.

Конференцію відвідала заступник директора ІФЖ з наукової роботи Інна Гороф’янюк. Вона поділилася враженнями про власні перші кроки в цьому напрямку і, користуючись нагодою, привітала майбутніх педагогів з «писемним» святом.

Кожен з учасників мав можливість поділитися враженнями про літній досвід, котрий базувався не лише на теорії, а й на практичних уміннях говорити, знаходити вихід, здавалося б, із безвихідних ситуацій, шукати спільну мову з незнайомими людьми.

Анастасія Думанська ходила на практику – як на свято, бо кожен день і кожне слово для неї було наповнено цікавими фактами, незважаючи на складність звучання. Вона спілкувалася зі своїми родичами із Теплика, що на Вінниччині.

Євген Лук’янюк висвітлив чималу кількість розбіжностей між мовою двох областей. Розповідав про «прості слова» села Солотвине Житомирської області. Досліджуючи тамтешню говірку, зауважив, що середній вік респондентів –79 років. Коли ж деякі слова сивочолих мовців йому були незрозумілими, перепитував, а ті лише всміхалися й дорікали: «Як можна не знати цього?».

Відшукати «джерела мовного багатства і краси» в селі Мітлинці Гайсинського району вдалося Тетяні Круш. Про історію досліджуваних сіл, селищ та відомих людей докладно та змістовно розповіли студентки Інна Король, Олександра Дублянська, Олена Колісник, Галина Рудь. Об’єктами їхніх досліджень стали села Гайсинського, Тростянецького та Калинівського району.

Виникає запитання: що робити вінничанам, які не мають жодних родинних зв’язків у селі? Інструкцію виходу із такої ситуації представила Аліна Дворецька, яка помандрувала зі своєю подругою у незнайоме село до чужих, але добрих і привітних людей, які люб’язно розповіли їй про найдавніші звичаї та мовні аспекти. Тепер дівчина з упевненістю стверджує, що лише там вона змогла знайти «душі спочинок», відпочиваючи від міського повсякдення.

Усі студенти залишилися вдоволеними такою практикою. 

Ольга Черкевич вдячна за можливість відвідати рідну місцину, де так давно не бувала. Найстаршому оповідачеві, з яким спілкувалася дівчина, – 92 роки.

Діалектологічна практика закінчилася, за нею минула і конференція, втім, добрі згадки про минуле літо ще довго грітимуть душі присутніх так само, як щира і дзвінка українська пісня, яку подарувала наостанок усім присутнім Сніжана Кулібаба.

Валентина БІЛОУС

Світлини Світлани Костюк


Категорія: Витоки | Переглядів: 546 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 3.7/3
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0