П`ятниця ,3.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2015 » Листопад » 16 » «ПОДИХ НА АРКУШ»

16:07
«ПОДИХ НА АРКУШ»


У рамках книжкового клубу «Автограф» в бібліотеці Вінницького педуніверситету відбувся творчий вечір «Подих на аркуш», присвячений пам’яті К. Крижанівського (до 90-річчя від дня народження) та презентація авторської книги «Діагноз – імперія».

Коммир Крижанівський (дивне ім’я для сучасників, що означає комуністичний мир) народився 30 жовтня 1925 року у Вінниці. Батько – учасник революції, офіцер. Мати – репресована у 1938 році. Коммир Петрович закінчив Вінницький педінститут 1950 року, у 1955 році – філософський факультет МДУ (з відзнакою), пізніше – аспірантуру Київського університету імені Т. Шевченка. Він – автор 40 наукових статей. Працював викладачем у Вінницькому педінституті більше 14 років, а у 1977 році був звільнений за антирадянську діяльність.

Коммир Петрович – видатний історик та філософ, громадський діяч часів перебудови, активно поширював в Україні ідеї демократії. Був чесною, щирою і безкорисливою людиною. Великий патріот України. Трагічно загинув у 1995 році.

Ася Крижанівська, донька науковця, художник і філолог, яка проживає в Росії, але є полум’яною патріоткою нашої країни, презентувала книгу батька «Діагноз – імперія», яку було видано у 2014 році. Твір історико-філософського змісту, до якого входять статті та нариси. Головна тема збірки – філософія історії. К. Крижанівський зумів обґрунтувати закономірності історичного розвитку суспільства, проаналізувати особливості розвитку Росії (від зародження імперії і до сьогодні), України та інших країн, пояснити причини виникнення сталінізму і фашизму. Автор аналізує події Другої світової війни та часів перебудови.

Статті К. Крижанівського як ніколи актуальні нині. Адже надзвичайно важко донести до людей історичну правду: «… не поняв прошлого, вперед можно двигаться только вслепую… Сам путь станет несравненно длиннее, а за прогресс придется платить деградацией. Такова цена историко-философской слепоты. Почему бы нам не прозреть?».

Упродовж вечора у виконанні Асі Крижанівської звучала лірика Коммира Петровича та вірші його дружини Світлани Григорівни, які донька в майбутньому планує видати окремою збіркою.

Броніслава ФЕДОРУК,

                                                                                                 провідний бібліотекар


Категорія: Література | Переглядів: 488 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0