Понеділок ,6.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2013 » Червень » 13 » РОК-Н-РОЛ У ВІННИЦІ ЖИВИЙ!

18:49
РОК-Н-РОЛ У ВІННИЦІ ЖИВИЙ!


Наше місто славиться своїми роковими традиціями. Мало хто знає, що перший вінницький рок-клуб було відкрито на базі нашого університету.

У далекому 1979 році на зібрані студентами кошти в корпусі «музпеду» одну з кімнат обладнали як дискотечний клуб і назвали «Музичний фургон». На той час основним музичним репертуаром вважалося шалено популярне диско. Саме тоді з’явилася одна з перших молодіжних дискотек у Вінниці. Засновники дискотеки, студенти Володимир Дрибущак і Олександр Абрамчук, з особистих причин передали право керувати дискотеками молодим вінницьким рокерам, одним з яких був перший президент він-рок-клубу, відомий журналіст, КВНщик і цьогорічний вінницький Дід Мороз Олександр Шемет. Ця подія запам’яталася як важливий історичний момент для усіх шанувальників «андеграундної» музики.

Нові люди – нові правила. відтак розпочалися дискотеки, на яких грали лише рок. Це були найновіші «хіти» різних стилів, зарубіжні і вітчизняні, але тільки рокові. Назву дискотеці дали відповідну «Рок-Машина». Програма вечора складалася з двох частин: слайд-презентація про відомого рок-виконавця (гурт) і безпосередньо танці. Запрошували зіркових гостей, відомих музикантів, серед яких тоді популярні «Аракс», «Магнетік Бенд», Олександр Барикін, Як Йола, Кім Брейтбург та інших. До підготовки презентацій ставилися з великим ентузіазмом: спеціально їздили до Москви, брали інтервю в Андрія Макаревича, Володимира Кузьміна, гурту «Круїз». На дискотеку в наш педагогічний почали збиратися любителі року з усього міста.

У 1981 році виникла ідея створити рок-клуб у Вінниці, який назвали «Остання неділя літа». «Важка» музика поступово виходила з підпілля. Вінничани почали співпрацювати з рок-клубами Москви і Санкт-Петербурга. Вони почали надсилати до Вінниці журнали-самвидави, музику на бобінах, фото, слайди. Рок-музика набирала популярності і стала яскравою, невідємною частиною культури міста. Влітку 1987 року в кіноконцертному залі «Райдуга» пройшов перший у Вінниці рок-фестиваль. Після цього клуб набув офіційного статусу.

На базі педагогічного «вишу» рок-клуб проіснував до 1983 року. Через ідеологічний конфлікт з тодішнім керівництвом інституту дискотеку закрили, а приміщення переобладнали під тракторний клас. Як говорять самі зачинателі музичної культури у Вінниці, наш дискотечний клуб зібрав багато людей, які створювали тодішню рок-культуру, багато зробив для пропаганди «важкої» музики в місті.

Зараз базою вінницького рок-клубу слугує Палац мистецтв «Зоря». Саме тут за традицією було проведено концерт до дня народження рок-н-ролу. Цьогорічний захід присвятили 25-ій річниці створення рок-клубу. Виступали представники трьох поколінь: одні з фундаторів клубу гурти «ДВП» і «Клондайк Бенд», «BanditozBand» (молоді, але не менш відомі) і «Korizza». Участь взяли також юні вокалісти творчої майстерні «Зоряна мрія», які спільно з «Клондайками» виконували кращі рок-хіти різних років.

Серед гостей можна було зустріти людей, які приходили на перші рок-дискотеки у Вінниці, а також малюків, які сиділи в матусь на колінах з піднятими вгору рученятами і підстрибували в такт запальних ритмів.

Палітра вечора була наповнена рок-н-ролом, кантрі-музикою, свінгом, фанк-блюзом. Хтось майже всю програму весело танцював біля сцени, а дехто тихо сидів у залі, лише іноді підспівуючи і піднімаючи телефон-ліхтарик, коли грала лірична пісня. Живий звук, майстерно підібраний відеоряд, найновіші світлові спецефекти створювали настільки неймовірну атмосферу, що хотілось  пірнути в неї з головою і забути, що робиться десь там, за стінами зали.

Гості могли також відвідати фотовиставку, на якій відображені яскраві моменти з життя вінницьких рокерів, та куточок-інсталяцію, оформлений у стилі часів створення клубу.

З упевненістю можна сказати, що рокові традиції у Вінниці шанують і передаються від покоління до покоління. Рок-н-рол у нас жив, живе і буде жити!

Юлія ШЕМЕТ


Категорія: Музика | Переглядів: 690 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0