ОСТАННІ НОВИНИ |
02:22 ЩАСЛИВИЙ СТУДЕНТ – СИТИЙ | |
«Ми є те, що ми їмо» – сказав видатний давньогрецький лікар Гіппократ більше трьох тисяч років тому. У наш час досить актуальною є проблема здорового харчування, особливо серед студентства. Адже через гіперактивний спосіб життя сучасна молодь не має змоги правильно (раціонально) харчуватися. Тому-то доводиться підживлюватися в різних фаст-фудах, буфетах та кафетеріях. Отож, якщо вам цікаво, чим харчуються наші студенти, то наступна порція інформації саме для вас! У межах педагогічного університету було проведено дослідження, в результаті якого визначено декілька найпопулярніших місць харчування. №1. Університетська їдальня на другому поверсі. Як з’ясувалося, це приміщення орендує приватний підприємець Ігор Крижак. – Нашу їдальню щодня відвідує близько двохсот студентів. Трудовий колектив складається з п’ятьох кухарів, касира, шеф-кухаря, офіціанта та кухаря-роздавача. Меню різноманітне, але зазвичай студенти замовляють суп, картопляне пюре з котлетою або відбивною, овочевий салат, сік або чай. У середньому обід у нас коштує 20 гривень, – розповідає завідувач виробництва Олеся Дороніна. За її словами, їдальня кожного дня закуповує свіжу продукцію і дотримується всіх правил та санітарних норм. Студент 2-го курсу ІІМ Дмитро Ляхович каже, що харчується в їдальні щодня. – Зазвичай беру суп або картопляне пюре. Запиваю чаєм чи соком. Такий обід мені обходиться в п’ять гривень, – як доказ, хлопець показує чек. Приміщення їдальні можна орендувати для весіль, днів народження або корпоративних вечірок. Замовлення місця на одну особу складає 150 гривень. №2. Їдальня профілакторію на першому поверсі. Щоб тут харчуватися, потрібно у профкомі університету придбати путівку на місяць оздоровлення в профілакторії «Педагог». Студенти сплачують лише 10% від загальної вартості – це близько 150 гривень. Решту суми (90%) оплачує Фонд соціального страхування. Круглі сироти мають право оздоровлюватися безкоштовно. Валентина Городецька, лікар профілакторію, радить студентам не підживлюватися «на стороні»: – Якщо не вистачає часу на сніданок, добре було б брати із собою в університет бутерброд. Це все ж краще, ніж нічого! Але обід обов’язково повинен бути повноцінним: суп, борщ, м’ясний гарнір, овочевий салат, чай або компот. Потрібно уникати шкідливої їжі: чіпсів, сухариків; пити солодкі газовані напої тощо. Кожен студент повинен розуміти, що від роботи його шлунка залежить розумова активність мозку. У їдальні профілакторію пощастило харчуватися студентові 4-го курсу ІППМ Віктору Нозі. – Їжа там дійсно смачна, а головне – корисна! Вразило те, що крім супів, борщів та гарнірів, у меню велика кількість їжі багатої на вітаміни: овочеві салати, банани, апельсини та яблука. Мені дуже-дуже сподобалося! Їдальня профілакторію розрахована на 100 осіб. Середня ціна обіду – 13 гривень. №3. Кафетерії «Х» та «Y» на першому поверсі третього корпусу. Користуються значною популярністю серед усіх студентів нашого університету. У меню велика кількість різноманітної випічки, здоби, солодощів та іншої не дуже «корисної» їжі. Студенти можуть замовити гарячі напої або сік. – «Х» та «Y» для мене одне з найулюбленіших місць в університеті. Тут нарешті можу розслабитися після довгих пар, а також відновити сили за склянкою ароматної кави з булочкою. Загалом, обід мені обходиться в межах шести-восьми гривень, – говорить студентка 3-го курсу ПГФ Оксана Швець. №4. Буфет. Усі чотири буфети нашого університету належать приватній особи, що орендує їдальню. Асортимент товарів там подібний до «Х» та «Y»: піци, сосиски в тісті, булочки, тістечка, чіпси, солодощі, горішки тощо. Їх перевага у тому, що вони розміщені найближче до студентів. Завдяки цьому торговельні точки мають непоганий прибуток. – На буфет витрачаю по п’ять-сім гривень щодня. Купую там сосиску в тісті, шоколадні палички і мінералку, – каже студентка 2-го курсу ІФЖ Анастасія Ковальська. – А я зазвичай купую піцу, сік і булочку або круасан. Витрачаю майже десять гривень на день, – додає її однокурсниця Олена Кирилюк. Також варто згадати про тих студентів, які місцеві і переважно харчуються вдома. Наприклад, Олег Гаврищук, студент 2-го курсу ІІМ, віддає перевагу здоровому харчуванню і запевняє, що намагається їсти тільки вдома. – Перед тим, як іти до університету, обов’язково снідаю. До їжі не вибагливий. Споживаю все, що готує мама: борщ, картоплю з відбивною, суп із сардинами. Обожнюю соки та домашній компот. Інколи купую в буфеті булочку і мінералку. Але це буває рідко. Отже, пам’ятайте, що їжа, в першу чергу, джерело відновлення сил та енергії організму. Для того, щоб добре себе почувати та перебувати в стані розумової активності, потрібно правильно та регулярно харчуватися. Тож бажаємо усім смачного! Гордій ЧУК | |
|
Всього коментарів: 0 | |