П`ятниця ,26.4.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2016 » Грудень » 8 » СОЛОВ’ЇНА, БАРВІНКОВА, УКРАЇНСЬКА

20:58
СОЛОВ’ЇНА, БАРВІНКОВА, УКРАЇНСЬКА


Проведення тематичного тижня української писемності та мови ініціювала студентсько-викладацька спільнота факультету філології й журналістики ім. Михайла Стельмаха. Організували різноманітні заходи: флешмоб «Щохвилини з мовою в серці…», студентську міжвузівську науково-практичну конференцію «Науково-дослідне та навчально-дослідне завдання: пропедевтика, досвід, перспективи», круглий стіл «Патріот, мовознавець, учитель… (до 90-річчя від дня народження професора Петра Дудика)» та книжкову виставку-огляд «Українська писемність: від Нестора-літописця до сьогодення».

Конференцію «Жива минувшина» провела кафедра української мови. На форумі презентували творчі напрацювання діалектологічної практики студенти-філологи 3-го курсу.

З вітальним словом звернулися до присутніх декан факультету філології й журналістики ім. М. Стельмаха Інна Завальнюк, в.о. завідувача кафедри української мови Людмила Коваль, доцент кафедри української мови Інна Гороф’янюк.

Студенти розкрили особливості української діалектної мови Поділля крізь призму традиційної обрядовості. Третьокурсникам вдалося зібрати понад 90 годин аудіотекстів та відеоматеріалів із 72 селищ та міст Вінницької, Хмельницької, Черкаської, Житомирської областей.

Підсумком розповідей про говірки Поділля стали «10 «дякую» діалектологічній практиці» Альони Кабалюк, яка поділилася власними враженнями від практики: «Було дуже цікаво спостерігати за людьми похилого віку, які щиро та душевно розповідали про звичаї українського народу. Ми мали можливість проаналізувати їхній діалект. Практика багато чому навчила, допомогла зрозуміти, що навіть крізь тисячоліття говір не зітреться з пам’яті подолян».

Упродовж семи днів стіни коридору факультету філології й журналістики ім. М. Стельмаха було прикрашено крилатими висловами про українську мову. Студенти намагалися створити патріотичну атмосферу. Метою заходів було закликати цінувати традиції, плекати мову задля збереження національної спадщини для наступних поколінь.

Руслана БОГАЦЬКА


Категорія: Таїна фаху | Переглядів: 464 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0