Вівторок ,14.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2013 » Жовтень » 25 » Степан Мазур: «ПАЛАЮ САМ, ОСВІТЛЮЮЧИ ІНШИХ»

21:20
Степан Мазур: «ПАЛАЮ САМ, ОСВІТЛЮЮЧИ ІНШИХ»


Перші кроки на шляху великого життя Степан Васильович Мазур (нині – головний лікар санаторію-профілакторію «Педагог») зробив у селі Луки Тростянецького р-ну, що на Вінниччині. Пригадуючи свої дитячі роки, лікар, який пройшов шлях від сільського хлопчика до полковника медичної служби, із почуттям глибокої поваги згадує батьків – невтомних сільських трудівників, які прищепили синові любов до праці та людей. Батько – фронтовик, учасник Другої Світової війни, як ніхто інший, знав цінність людського життя.

В медицину Степан Мазур ішов свідомо: після закінчення восьмирічної школи розпочав навчання на фельдшерському факультеті Гайсинського медичного училища. Згодом була військова служба в одному з регіонів сучасної Росії, а непоборне прагнення опанувати фах лікаря привело його до Військово-медичної академії в далекому Ленінграді (сучасний Санкт-Петербург).

Значний вплив на вибір майбутньої професії мало знайомство з сільським фельдшером Іваном Буженком – людиною, яка стала для нього авторитетним учителем, мудрим порадником і наставником. Після закінчення навчання майбутній лікар і випускник командного факультету академії отримав можливість пройти стажування в Німеччині. Потім був головним невропатологом Забайкальського військового округу, з 1993 року, повернувшись в Україну, самовіддано працював у складі медичної служби міста Вінниці.

Одним із провідних напрямків професійної діяльності Степана Васильовича стала авіаційна космічна медицина. На початку 1990-х років виступив одним з ініціаторів створення Лабораторії висотних досліджень та спеціальних тренувань льотного складу та космонавтів ВМЦ ПС України, у якому вже здійснили базову підготовку кілька десятків українських та іноземних льотчиків – учасників міжнародних миротворчих операцій, що відбулися у Гвінеї та Ефіопії. А 2000 року за сприяння свого колеги Василя Божка, інженера барокамери висотних досліджень, Степан Мазур заклав основи для формування в нашому регіоні лікувально-супровідного комплексу, необхідного для оздоровлення і пропедевтичної підготовки військових льотчиків.

Сприяючи медичній підготовці військовиків, молодий лікар і сам став учасником міжнародної операції, що отримала назву UNAMSIL. Вона була пов’язана із урегулюванням конфліктних ситуацій на африканському континенті. Степан Васильович активно сприяв наданню медичної допомоги населенню країни, в якій відбувалися операції. Коли виникла необхідність адаптувати різні методичні інструкції до світових стандартів (на той час українські військові ще керувалися документами радянського зразка) медична група, до складу якої він входив, успішно з цим упоралися.

У грудні 2004 року Степан Мазур очолив колектив лікувально-оздоровчого закладу санаторію-профілакторію «Педагог», який нині функціонує при ВДПУ. Досвідчений керівник і знавець своєї справи, Степан Васильович активно турбується про здоров’я майбутніх учителів, забезпечуючи й координуючи роботу медичного персоналу.

Завдяки Степану Мазуру санаторій-профілакторій «Педагог», який працює з 1987 року, вдосконалив оздоровчу базу. Його пріоритети – турботливе ставлення до кожного пацієнта, пропагування здорового способу життя. Чимало теплих слів подяки лунає на адресу очільника медичного колективу від людей, які тут оздоровлюються. А це – тисячі юнаків та дівчат, учителів області, працівників педагогічного університету.

Секрет життєвого і професійного успіху Степана Васильовича – у його небайдужості до людей і до світу, в активній життєвій позиції, вмінні власним прикладом заохочувати інших, творити добрі справи і завжди приходити на допомогу до тих, хто її потребує.

«Потрібно завжди служити людям. Aliis inserviendo consumer! – палаю сам, освітлюючи інших», – таке життєве кредо Степана Мазура, шанованої людини і професійного лікаря.

Вадим ВАСИЛЕНКО


Категорія: Обличчя | Переглядів: 896 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0