Середа ,8.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2013 » Квітень » 3 » СТУДЕНТЕ, ТИ ЧУВ ПРО «ПОДАТКОВИЙ КРЕДИТ»?

22:48
СТУДЕНТЕ, ТИ ЧУВ ПРО «ПОДАТКОВИЙ КРЕДИТ»?


Чому бідні? Ні, не тому, що дурні. Річ у тім, що ми, за висловом Вергілія, не часто поінформовані, обізнані, а відповідно, і неозброєні. Нерідко буває, що ми відчуваємо себе обдуреними чи незаслужено ображеними. Навіть, якщо ви не граєте з шулером у карти, не визнаєте лотереї та не полюбляєте фокусів. Не через криве слово знайомого чи підступний аперкот ворога. Прозаїчніше – через незнання законодавчої бази!

Більшість упевнена, що звичайні люди не можуть самостійно, без підтримки юриста, вибратися живими із нормативно-правових джунглів. Студентам-контрактникам, приміром, бажано було б знати: як повернути частину грошей, сплачених ними за навчання.

«Я тут майже випадково», – каже Анна, студентка національного аграрного університету. Вона – наймолодша серед усіх підприємливих (у прямому значенні цього слова) відвідувачів податкової адміністрації. Намагається розібратися з бланками, ксерокопіями та різноманітними папірцями. Ловлячи на льоту паспорт, який морально та фізично був витіснений зі столу іншими документами, каже, що про повернення частини грошей за навчання випадково почула з вуст знайомого.

За підрахунками, дівчина мала б отримати близько 1000 гривень. Шкодує, що ніхто не попередив раніше про податковий кредит: «Я вже на 4 курсі, тому зараз маю право подати декларацію лише за минулий рік. Потяг не наздогнати!»

У 2004 році було прийнято Закон України «Про податки з прибутку фізичних осіб», що давав студентам ВНЗ контрактної форми навчання право на отримання податкового кредиту – тобто повернення суми коштів, сплачених за навчання, за попередній рік (суми за усі роки не додаються, тільки останній). Скористатися можливістю отримати гроші можуть студенти як денної, так і заочної форми навчання до кінця календарного року. Якщо студент самостійно сплачує за навчання, він може самостійно звернутися до податкової інспекції за місцем проживання; якщо сплачують батьки – відвідати податкову доведеться саме їм. Сума повернених грошей нараховується індивідуально, залежно від суми заробітної плати платника, суми утриманого податку, суми плати за навчання.

Погодьтесь, що знання законів необхідне у повсякденному житті. Наскільки закони в нашій країні відповідають запитам життя, чи не суперечать один одному – це вже інше питання. Досить важко звичайному громадянину вгледіти за численними поправками, змінами до законів.

У суспільстві вже побутує думка, що чиновникам не вигідно, щоб населення знало свої права. Громадяни не вірять, що законодавство їх захищає. Існує проблема адаптації змісту законів для населення, брак популярної літератури та матеріалів у ЗМІ, відсутність роз’яснень на місцях.

Студенте, ти чув про «податковий кредит»? У руки гострий мачете – «бажання знати» – та вперед темними хащами до громадянського суспільства та правової держави!

СТУДЕНТУ НА ЗАМІТКУ

Для оформлення податкового кредиту необхідні копії та оригінали документів:

1. Довідка про отриманий у 2012 році дохід у вигляді заробітної плати та утриманий податок з доходів фізичних осіб, виданої роботодавцем (студента, або студента та того з батьків, хто подає декларацію);

2. Заява із зазначенням банківського рахунку ощадної книжки, на яку будуть перераховуватися кошти;

3. Паспорт (студента, або студента та того з батьків, хто подає декларацію);

4. Довідка про індивідуальний ідентифікаційний номер (студента, або студента та того з батьків, хто подає декларацію);

5. Договір з навчальним закладом;

6. Квитанції про оплату за навчання за звітний рік;

7. Свідоцтво про народження студента;

8. Довідка про те, що студент на цей момент навчається у ВНЗ.

Валік ПІДГОЛОВНИЙ


Категорія: Актуально | Переглядів: 564 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0