П`ятниця ,3.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2015 » Листопад » 23 » ТЕЛЕРАДІОТИЖДЕНЬ – МАРАФОН ТВОРЧИХ ЗУСТРІЧЕЙ

21:00
ТЕЛЕРАДІОТИЖДЕНЬ – МАРАФОН ТВОРЧИХ ЗУСТРІЧЕЙ


16 листопада радійники, телевізійники та зв’язківці України відзначають своє професійне свято, історія якого розпочалась у 1924 році, коли в Харкові в ефір вийшла перша в Україні радіопрограма.

В інституті філології й журналістики Вінницького педуніверситету відбувся «Тиждень радіо та телебачення», у межах якого кафедрою журналістики, реклами та зв’язків з громадськістю було організовано чотири творчих зустрічі з зірками вінницького телерадіоефіру. Протягом 16-19 листопада студенти мали нагоду поспілкуватися з місцевими журналістами-практиками.

16 листопада майбутні мас-медійники познайомилися з представниками ТК «ВДТ» Юлією Бурнацевою та Тимофієм Заводовським. Телевізійники презентували власний творчий проект – документальну кінострічку «Я – не герой». Короткометражний фільм, відзнятий на основі реальних подій. Вінницькі журналісти спробували відтворити на екрані вражаючу історію екіпажу 95-ої Житомирської окремої аеромобільної бригади, який улітку 2014 року брав участь у боях за Лисичанськ.

«Ця стрічка не про війну, а про людей, які намагаються її зупинити. Про справжні цінності, важливість яких, на жаль, усвідомлюють саме в пекельних умовах кровопролиття. Ця історія є лише одним прикладом із безлічі трагедій українців. Наочна розповідь про те, що відбувається з військовими на лінії вогню та, як страждають їхні рідні вдома, – розповідала Юлія Бурнацева.

Після перегляду короткометражки в аудиторії запанувала цілковита тиша. Відверті сцени, емоційні герої, страшні картини. Зображення справжньої війни налаштували на серйозні роздуми, не залишили байдужим нікого. Для того, аби розрядити атмосферу та завершити зустріч на позитиві, Юлія та Тимофій продемонстрували ще одне відео. Кумедний фрагмент невдалого журналістського стенд-апу не тільки розвеселив присутніх, а й дав корисний урок. Мораль така: по-перше, потрібно до дрібниць продумувати створення навіть півхвилинного сюжету, по-друге, журналіст повинен бути готовим до будь-яких несподіванок.

17 листопада на гостини до майбутніх «акул пера» завітала письменниця, журналістка, актриса, заступник головного редактора Вінницького ІТА «ВІТА» Наталка Доляк. Лауреат конкурсів «Коронація слова» у 2011 (за п’єсу «Гастрабайтерські сезони») і 2012 (за кіносценарій «Біженка»). Володарка спеціальної відзнаки «Вибір видавця» конкурсу «Коронація слова» у 2014 році за роман «Чорна дошка».

Майстриня слова розповіла про свій життєвий шлях: навчання на акторському факультеті Харківського університету мистецтв,  роботу в Театрі ляльок та незаплановану подорож, під час якої вона мимоволі стала біженкою в Швеції й Фінляндії. Опираючись на конкретні приклади, поділилася секретами створення якісних телесюжетів. Зокрема, необхідно чітко визначати тему сюжету, вчитися знаходити головне, уникати зайвих художніх засобів в інформаційних жанрах. Гармонійна взаємодія оператора та журналіста, лаконічність і творчий підхід – запорука зйомки гарного телевізійного сюжету.

18 листопада студенти-журналісти спілкувалися з Мирославою Дзівінською – в.о. директора – головного редактора каналу мовлення «Еверест». Із перших хвилин знайомства гостя заволоділа аудиторією. Розповіла про особливості проведення вдалого інтерв’ю. Наголосила на важливості невимушеності, простоти й легкості у спілкуванні інтерв’юера з респондентом. Пані Мирослава зауважила, що кожен працівник ЗМІ зобов’язаний перевіряти точність інформації, яку поширює. Імена, посади, події в журналістському матеріалі мають бути достовірними.

Підбиваючи підсумки, гостя нагадала відому істину: успіх приходить до того, хто займається улюбленою справою. Так, лише справжнє покликання може стати бажаною й прибутковою професією.

19 листопада завершували марафон творчих зустрічей зірки телерадіокомпанії «Вінтера» – завідувач редакції військово-патріотичних програм ТК «ВДТ» Марина Тепленко й завідувач редакції художньо-просвітницьких програм радіо «Хвиля» Тетяна Скомаровська.

Почалася розмова згадкою про події, що відбуваються на Сході країни. Гості розповіли про спілкування з бійцями та їх родинами. Згадували слова військових про важкі переживання, безсонні ночі, раптові обстріли, страх, біль, безнадію… . Присутні вшанували пам’ять про загиблих у зоні АТО хвилиною мовчання.

Далі говорили про те, що поєднувало всіх, хто знаходився в аудиторії. Журналістика – не просто професія, а стиль життя. «Це унікальних фах. У своєму житті журналіст постійно зустрічається з різними людьми. Спілкуючись, відкриває нове не лише в комусь, а й безперечно в собі», – зауважила радійниця.

Тетяна Скомаровська приємно вразила чуттєвим виконанням мелодійних пісень. Відомі ліричні рядки в музичному супроводі створили спокійну затишну атмосферу. Півтори годинна зустріч пролетіла як одна мить. Завершилося спілкування на оптимістичній ноті. Марина Тепленко побажала молоді успіхів, натхнення, любові. Прощаючись, сказала: «Закоханість – ось найкращий стан. Завдяки йому людина наповнюється життєвою силою, бажанням творити, прагненням удосконалюватися».

Насичено, повчально, цікаво пройшов тиждень радіо та телебачення на кафедрі журналістики, реклами та зв’язків з громадськістю. Майбутні мас-медійники всіх курсів задоволені живим спілкуванням із відомими працівниками ЗМІ, вдячні за організацію пізнавальних зустрічей. Так звичайні осінні студентські будні стали значно яскравішими. Сподіваємось, що такі заходи дедалі частіше відбуватимуться у стінах нашої альма-матер.

Ірина БОГАЧУК
Світлини Вікторії СЕРГЄЄВОЇ


Категорія: Таїна фаху | Переглядів: 623 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 4.1/7
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0