Вівторок ,14.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2013 » Грудень » 19 » У НІЧ НА АНДРІЯ ВЕЧОРНИЦІ ОЖИВАЮТЬ

18:22
У НІЧ НА АНДРІЯ ВЕЧОРНИЦІ ОЖИВАЮТЬ


В усі часи люди різних національностей, рас, вір, культур прагнули хоч на мить зазирнути до сторінок своєї долі. «Що чекає попереду?», «Чи пощастить мені?», «Хто мій суджений (суджена)?» – кортіло дізнатися дівчатам та парубкам. Як розгадати таємницю свого майбутнього знали наші предки-слов’яни. Різноманітні способи ворожіння передавалися з покоління до покоління. Хоча не всі вони, на жаль, дійшли до наших часів, та дещо надзвичайно цікаве і таємниче збереглося.

Саме з цією унікальною сторінкою культури спробували познайомити вінничан студенти інституту педагогіки, психології і мистецтв, організувавши в стінах музею Коцюбинського Андріївські вечорниці. Дівчата та хлопці грали ігри, залицялися, ворожили, куштували братчину, весело й цікаво проводили час, як це робили колись наші предки. Вечорниці – не просто зібрання молоді для розваг та пустощів. Вони мають свої правила та обряди, про які присутнім розповів запрошений гість із Одеси, історик-етнолог Валентин Кузнєцов.

Після захопливої екскурсії в минуле хлопці взялися за куштування Калити. По черзі вони намагалися дотягнутися та відкусити шматок обрядового коржика, підвішеного на червоній стрічці. Хто піддавався дівочим чарам і відповідав на жарти усмішкою, був вимащений сажею.

Дівчата часу не гаяли – гадали на судженого. Ніщо інше не хвилює дівоче серце так, як кохання. Тому і різноманітних методів ворожіння на майбутнього обранця безліч.

– Найбільше сподобалися ворожіння на поліні та свічці. Її кладуть у миску з водою, де навколо написані літери: до якої свічка підпливе – на ту букву буде починатися ім’я хлопця. Поліно використовують для гадання на майбутнього чоловіка: яке витягнеш із мішка, таким і буде суджений. Товсте – чоловік буде багатий, чимало сучків – задиркуватий, шершаве – добрий, – ділиться враженнями Юлія Гончаренко.

У парубків були свої обряди. Щоб дізнатися, коли одружишся потрібно без допомоги рук та із зав’язаними очима дістати з наповненої водою посудини обручку. Кількість спроб визначала проміжок часу, за який хлопець мав одружитися. До ворожіння сильна половина людства ставиться скептично, проте цей обряд не залишив нікого байдужим. «Я також взяв участь, адже було дуже веселе і цікаво, – розповідає Олександр Дворницький.

Андріївські вечорниці дали можливість опинитися в минулому й відчути колорит життя наших предків-слов’ян, насолодитися теплим і радісним початком зими.

Ольга ПАХОМОВА


Категорія: Витоки | Переглядів: 526 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0