П`ятниця ,17.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2013 » Червень » 13 » УДАЧО, ПРИЙДИ!

18:14
УДАЧО, ПРИЙДИ!


Сесія… Сама назва змушує серця студентів битися частіше. Перевірка засвоєного матеріалу – як лотерея. Наче усе знаєш, усе вивчив, але ти обов’язково вибереш білет, який не до кінця розібрав. Саме для таких ситуацій студенти вигадали обряди, що привертають удачу.

Безліч таких ритуалів виникли в сиву давнину, тому відстежити їхню історію важко. Але деякі з’явились нещодавно, і легенди виникнення збереглися відносно добре. Яскравим прикладом є оповідка про п’ять копійок, які треба покласти під ліву п’ятку в день екзамену, і ти обов’язково складеш усе на відмінно. Коріння цього обряду сягає далеко в минуле. У грецькій міфології є легенда, що після смерті покійнику під язик клали монету. Це була плата перевізнику підземного царства – Харону, що переправляв душі по річці Стікс у царство Аїда. А чому саме п’ять копійок? Ще Піфагор назвав число п’ять найщасливішим, тому воно і причепилося до цього ритуалу. А під ліву п’ятку класти, бо це давній студентський звичай «лівої сторони»: заходити на екзамен з лівої ноги, тягнути білет лівою рукою і стояти при цьому на лівій нозі. Можливо, це пов’язано з тим, що зліва знаходиться серце, і в потрібний момент воно вкаже правильний шлях.

Ще одним прикладом є розповсюджений ритуал, коли в ніч перед екзаменом під подушку кладуть книги, й інформація під час сну магічним способом має «перетекти» в голову. Міфологічної основи цей обряд не має, його виникнення пов’язане з тим, що в давні часи, коли підручників було мало, кожен, кому пощастило отримати книгу, зберігав її, як скарб, і ховав під подушку, щоб не вкрали.

А сучасні обряди зовсім дивні… Один із них пропонує опівночі у вікно прокричати: «Шара, прийди!» У ніч перед заліком або екзаменом і так спати неможливо, а ще якщо чекати півночі, кричати на весь двір і слухати до ранку скарги сусідів, то в університет можна і не їхати – настрою вже не буде.

Існує ще величезна кількість «щасливих» ритуалів у всьому світі. У кожній країні є низка власних обрядів: терти ніс або чоботи пам’ятнику перед університетом чи то стрибати на одній нозі навколо того ж самого пам’ятника.

Перелічити всі неможливо, тому кожен обирає найефективніший на власний розсуд. Та скільки магічних обрядів не використовуй, вони не допоможуть, якщо ти жодного разу не розгорнув підручник.

А проте, удачі ніколи мало не буває!

Марина СТАСЮК


Категорія: Дозвілля | Переглядів: 572 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0