Вівторок ,14.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2013 » Грудень » 7 » УКРАЇНКИ-КАР’ЄРИСТКИ

21:40
УКРАЇНКИ-КАР’ЄРИСТКИ


Кількість жінок, які вперше народжують після 35 років, збільшилася майже втричі. Спершу українки закінчують престижні університети, влаштовуються на роботу, будують кар’єру, а вже тоді думають про дітей. Згідно з останніми соціологічними дослідженнями, кількість жінок, які вперше народжують після 35 років, збільшилася майже втричі!

Чим зумовлене таке явище? Розповідає Світлана Аксьонова, науковий співробітник Інституту демографії і соціальних досліджень імені М. Птухи.

– Наскільки змістився вік українських породілей?

– До 2011-2012 років вік жінок, які вперше народжували, становив 20-24 роки. Тепер вік породілей більший – 25-29 років. Таке явище пояснюється просто. Нині модель сім’ї не така, як років 5-10 тому. Тепер у сім’ї має бути двоє годувальників. Тож кожна жінка обов’язково повинна працювати. Така тенденція спостерігається в усьому світі – жінка повністю прирівнюється до чоловіка у правах та обов’язках. Тому дівчина спершу здобуває освіту, потім шукає роботу й лише після цього планує сім’ю.

За прогнозами соціологів, вік породілей і надалі буде зростати. Це відбуватиметься через нестабільність шлюбів. Оскільки жінка розуміє, що може залишитися сама, то не поспішає вагітніти. Та й узагалі нині до жінки багато вимог, тож бути багатодітною мамою радше старомодно, аніж престижно.

– Чому?

– У сучасній державі, щоб виховати одну дитину, потрібно чимало зусиль і ще більше грошей. Тому тепер, якщо в матері двоє і більше діток, їй радше співчувають. Хоча поважають тих жінок, які вміють поєднувати кар’єру й дітей. Адже нині саме жінка повинна годувати, одягати, захищати та вивчити своє дитину, бо для чоловіків усі ці справи заважкі. Сучасні батьки переконані, що майбутнім дітей повинні опікуватися саме жінки.

До слова:

– Якщо жінка у 30-35 років народжує вперше, то ймовірність викидня збільшується вдвічі, – зауважує Світлана Аксьонова. – Також у жінок зрілого віку все частіше виявляють безпліддя. Окрім того, з віком зростає ймовірність народити дитину з різноманітними хромосомними порушеннями. Тому вагітність у старшому віці потребує більшої відповідальності, турботи та уваги. Лікарі наголошують, що оптимальний вік для першої вагітності 20-25 років.

До того ж діти часто соромляться своїх «старших» батьків. Вони дуже швидко розвиваються, йдуть у ногу із сучасними технологіями. А батьки в тому плані суттєво відстають, особливо коли їм близько чи понад 60.

Юлія ГОЛОДРИГА

«Експрес»


Категорія: Слушна думка | Переглядів: 586 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0