Понеділок ,29.4.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2016 » Лютий » 11 » ВАШ ОБІД, СЕР!

20:42
ВАШ ОБІД, СЕР!


Згадайте свій розпорядок дня. Нестримно «веселий» ранок, що розпочинається з кави, декілька довгих пар, легкий перекус (якщо пощастить знайти вільну хвилину). Знову пара, дорога додому й, нарешті, повноцінний обід чи вечеря. Та чи правильно це?

Сучасне суспільство в один голос твердить: «Харчуватися потрібно правильно та корисно». Написано чимало порад і рекомендацій, але більшість із них зовсім не пристосовані до розпорядку студента. Кожен день відрізняється від наступного кількістю годин і важкістю занять, але прийом їжі у будь-якому випадку має бути на першому місці. З’їдений поспіхом бутерброд із кавою чи чаєм, солодощі «з-під парти» не принесуть користі. Важливо правильно розраховувати раціон протягом робочого дня.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) подає декілька корисних рекомендацій щодо правильного вибору продуктів харчування. Наприклад, необхідно вживати хоча б 5 порцій (400 г) овочів та фруктів щодня. Це скоротить загрозу різних захворювань і забезпечить необхідне надходження в організм клітковини. Тобто, замість того, щоб до великої перерви з’їсти солодке печиво, краще перекусити яблуком.

ВООЗ радить уникати транс-жирів (їх вживання може призвести до серцево-судинних захворювань) й обмежити споживання продуктів із високим вмістом насичених жирів: чіпсів, сандвічів з майонезом та вершковим маслом. Важливим є контроль натрієвої солі й цукру, задля уникнення проблем з кров’яним тиском і надлишковою вагою. Варто обирати продукти з низьким вмістом солі та звузити до мінімуму споживання солодощів, кондитерських виробів, газованих напоїв тощо.

Хоча ці поради важко повністю втілити в бурхливому студентському житті, найелементарніше можна взяти за звичку. По-перше, не забувайте про сніданок, адже це заряд енергії на весь день. По-друге, «перекус» не має обтяжувати шлунок, а додавати сил для подальшої роботи, тому краще візьміть із собою трохи фруктів, сухофруктів, горіхів чи кисломолочні продукти. Безпосередньо на обід – суп з додаванням білкових продуктів, овочів, м’ясом чи рибою, бо рідка їжа важлива для гарного травлення. Потрібно зменшити кількість кофеїну, замінивши його на зелений чай чи мінеральну газовану воду.

Спочатку буде важко пристосуватися до подібного раціону, особливо при стресовому і напруженому розпорядку дня студента, але з часом самопочуття покращиться і це стане корисною звичкою для здоров’я.

Юлія СУРЖИКОВА


Категорія: Слушна думка | Переглядів: 539 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0