П`ятниця ,26.4.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2017 » Лютий » 21 » ВЕГЕТАРІАНСТВО: ГУМАНІЗМ ЧИ ЗАГРОЗА ЗДОРОВ’Ю?

20:20
ВЕГЕТАРІАНСТВО: ГУМАНІЗМ ЧИ ЗАГРОЗА ЗДОРОВ’Ю?


За останні десятиліття вегетаріанство стало не тільки системою харчування, а й стилем життя, своєрідною ідеологією. «Бути чи не бути вегетаріанцем?» – на це питання кожен знайде відповідь сам, зваживши переваги і недоліки подібної їжі.

Вегетаріанцями стають із різних причин: духовно-релігійних, екологічних, етичних та естетичних, медико-гігієнічних чи економічних.

Колишній студент нашого вузу Сергій Лефтер вважає, що однією з причин відмови від м’ясних продуктів стала етична:

– Я не підтримую жодні прояви дискримінації, а вбивство тварин – один із її видів, «спішисизм», тобто дискримінація видів. Людина, якою б вона геніальною, розумною та всюдисущою не була, не має права вбивати інших мешканців Землі. Утім, не варто забувати про момент самооборони, тоді вбивство виправдане, адже спрацьовує інстинкт самозбереження.

Обурює Сергія те, що в час, коли мільйони людей голодують у всьому світі, мешканці багатих країн «напихаються м’ясом різних видів». Спонукає, крім того, й усвідомлення екологічної катастрофи, що нависла над планетою:

– Для вирощення 1 кг свинини потрібно понад 10 кг злаків. Тобто, щоби використовувати їжу прямим шляхом, транжириться ресурс. Землі, на яких сіють зернові, виснажуються, тому в хід іде вирубка тропічних лісів – легенів планети. Крім того, для виготовлення 1 кг м’яса потрібно 15.5 тис. літрів води. Все це взаємопов’язано і так чи інакше впливає на майбутнє планети.

Вінницький дієтолог Наталія Марчук з професійної точки зору розповідає про переваги та недоліки вегетаріанства:

– Прихильники вегетаріанства рідко страждають від ожиріння та підвищеного рівня холестерину. Також серед переваг рослинної їжі є довголіття, зниження ризику онкозахворювань та цукрового діабету, підвищена витривалість та працездатність. Крім того, рослинна клітковина ефективно очищає кишечник від шлаків, нормалізує його роботу. Завдяки овочам і фруктам стабілізується обмін речовин. Серед недоліків можу виокремити погану засвоюваність рослинного білка в порівнянні з тваринним, дефіцит вітамінів D, В2, В12 та амінокислот, що може призвести до ослаблення зору, розвитку недокрів’я. Крім того, після 5 років строгого вегетаріанства в людини знижується імунітет через гостру нестачу заліза, кальцію, цинку. Не рекомендую вегетаріанство дітям, вагітним і матерям-годувальницям, спортсменам. Але в разі гіпертонічної хвороби, подагри, ожиріння, цирозу печінки харчування рослинною їжею може виступати з лікувальною метою.

Хоча Американська Асоціація Дієтологів, скажімо, рекомендує правильно сплановане вегетаріанське харчування як найздоровіше для будь-якого періоду життя людини, включаючи вагітність, період годування грудьми, дитячий і пубертатний період та в будь-який період інтенсивних фізичних навантажень.

– Для того, щоб мотивація спрацювала, – продовжує Сергій, – достатньо під час доторку до м’яса або споглядання його на вітринах чи в тарілках подумати над тим, як їх убивали, адже всі міфи про гуманне поводження з тваринами на фермах та скотобійнях – не аргумент.

Студентка Аліна Присяжнюк, натомість, не уявляє свого життя без їжі тваринного походження: «М’ясо є звичною складовою мого щоденного раціону. Дуже люблю їсти та готувати м’ясні страви. Я вирощую кролів і нормально ставлюсь до того, щоб їх їсти. І тих, хто «не може» їсти м’ясо з «психологічних причин», не розумію. Моє ставлення до вегетаріанства досить толерантне. Сама вегетаріанкою не стала б, але поважаю бажання інших людей та їхні примхи щодо їжі».

Проте, якщо вже обрали для себе «шлях» вегетаріанства, то прислухайтеся до порад дієтолога: по-перше, уникайте строгого вегетаріанства, додайте в раціон яйця і молоко, багаті амінокислотами; по-друге, активно поєднуйте зернові з бобовими і горіхами, наприклад, рис або пшеницю з квасолею, соєю, арахісом, кунжутом; по-третє, вживайте вітаміни і полівітаміни.

Згідно з даними Європейської Вегетаріанської Асоціації станом на 24 січня 2013 року на планеті від м’яса відмовилися близько 900 млн чоловік, що становить 13% від усього населення нашої планети.

Відомими вегетаріанцями були Будда, Піфагор, Ісаак Ньютон, Томас Морр, Герберт Уеллс, Артур Шопенгауер, Махатма Ганді, Альберт Ейнштейн, Вінсент Ван Гог, Генрі Форд, Бернард Шоу, Жан Жак Руссо, Леонардо да Вінчі, Томас Едісон, Чарльз Дарвін, Бенджамін Франклін, Франц Кафка, Лев Толстой, Юрій Лоза, Георгій Віцин; серед українців: Григорій Сковорода та Володимир Винниченко. Прихильниками такого способу харчування також є Авріл Лавін, Аліса Мілано, Білл Клінтон, Бред Пітт, Орландо Блум, Памела Андерсон, Серж Тенкіен, Стів Джобс, Пол Маккартні, Пінк, Том Йорк, Анжеліка Рудницька, Марія Єфросиніна та Олександр Положинський.

Людмила КЛІЩУК

 


Категорія: Слушна думка | Переглядів: 622 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0