П`ятниця ,17.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2016 » Квітень » 17 » ЗАГОВОРИ, ЩОБ Я ТЕБЕ ПОБАЧИВ

21:19
ЗАГОВОРИ, ЩОБ Я ТЕБЕ ПОБАЧИВ


Як зазначають мовознавці, одним із суттєвих показників людської шляхетності є культура мовлення – поняття не тільки лінгвістичне, а й психологічне, педагогічне, естетичне та етичне. Наприкінці березня студенти 4 курсу інституту філології й журналістики провели лінгводидактичне ток-шоу «Заговори, щоб я тебе побачив».

Темою програми став «Мовний портрет сучасного студента». Ведучі Анастасія Думанська то Ольга Черкевич провели низку конкурсів, котрі кожному згодяться на практиці. Як належить телевізійним розважальним програмам, не обійшлося без фахівців у галузі мови та літератури, якими стали «письменники» Альона Царук, Лариса Рембайло, Інна Король та головний постійний експерт, вона ж й викладач-організатор, доц. Людмила Прокопчук.

Студенти підготували змістовно-тематичну програму щодо основних мовленнєвих помилок та їх виправлення. На прикладі портрету сучасного студента, обличчя якого заплямоване лексичними та іншими видами огріхів, вони зауважили, що моральний рівень людської сутності залежить, в першу чергу, від уміння говорити. Проведене соціологічне опитування серед студентів педуніверситету дало змогу не лише дізнатись відповіді на два нагальні запитання: «Чому обрали професію вчителя?» та «Що краще: читання книги чи перегляд фільму?», а й проаналізувати у їхньому мовленні помилки – кальки, русизми, недоречні використання іншомовних слів. Самі ж учасники ток-шоу наголошували на правильному звучанні та застосуванні наведених недоліків у спілкуванні.

Ведучі запропонували присутнім поділитися на дві команди і позмагатися в мовних завданнях. У першому конкурсі «Дуель», метою якого став пошук українських слів-відповідників до російських, студенти показали гарний результат. Щодо слів іншомовного походження та їхніх аналогів у нашій мові, то студенти менш вдало опанували це завдання, але відомо, що кожна поразка – це маленький крок до великої перемоги. Останньою перепоною до очищення «Сучасного портрета студента» стала гра «Синонімічне доміно», де кожен мав змогу завчити нові відтінки відомих кольорів за допомогою створення синонімічного ряду. Коли настав час підводити підсумки двобою, ведучі зауважили, що у вивченні нового матеріалу не може бути переможців і переможених: «Ми тут не для того, аби вихваляти лідерів чи цькувати тих, що пасуть задніх. Ми зібралися, щоб вивчити новий та закріпити вже відомий матеріал. Такий формат допомагає зробити це з неабияким стимулом та задоволенням».

Наостанок глядачі мали змогу переглянути фрагменти відомої української телепередачі «Запам’ятай!» та висловити власні міркування щодо почутого й побаченого протягом заняття. Зважаючи на мовленнєві зрушення та успіхи, той самий портрет, що на початку був заплямованим, нарешті увінчався яскравими квітами, бо ж зовнішня краса – це постійна ознака внутрішньої гармонії.

Валентина БІЛОУС


Категорія: Таїна фаху | Переглядів: 647 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0