Субота ,4.5.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » 2013 » Січень » 29 » ЗИМОВА ДЕПРЕСІЯ – STOP!

00:13
ЗИМОВА ДЕПРЕСІЯ – STOP!


Як часто кожен із нас впадає у депресію? Наприклад, нещодавно помітила, що у мене був пригнічений настрій, дратувало усе. У мою голову навіть не приходила думка, що виною усьому є зимова депресія. «Погугливши» в Інтернеті декілька секунд, знайшла деяку інформацію.

Зимова депресія (відома також за назвою «сезонний афективний розлад») – це розлад настрою, при якому в людей, які нормально почуваються протягом більшої частини року, у зимовий час з’являються відповідні симптоми: поганий настрій, підвищена дратівливість, зниження самооцінки тощо.

Порушення когнітивних функцій виявляється у зменшенні концентрації уваги, погіршенні пам’яті, зниженні інтелектуальної активності. Збільшується потреба у сні, людина важко або передчасно прокидається.

Погіршується самопочуття в денний час: сонливість, млявість, апатичність, втома, стійка втрата енергії, погане сприйняття звичайних навантажень. Це найчастіше погіршує виконання повсякденних обов’язків і призводить до зниження або втрати працездатності. Переїдання, надмірне вживання солодкої їжі та алкоголю, що, у свою чергу, може призвести до проблем з надлишковою вагою. Соматичні симптоми: біль у суглобах, зниження лібідо, порушення травлення, погіршення імунітету. Ускладнюється комунікація з іншими людьми. Люди із зимовою депресією часто уникають будь-якого спілкування, можуть поводити себе конфліктно.

Проте лякатися не варто, бо у кожної проблеми є своє розвязання. Звичайно, у «неті» можна пошукати шляхи подолання зимової депресії. Та я вирішила звернутися до професіонала. Леся Ігорівна Коломієць, асистент кафедри психології, радо проконсультувала, як боротися із депресивним станом взимку.

За її словами, зимова депресіяфеномен, який має двоякий зміст. Часто це наша відмовка, яка пояснює бездіяльність, безпорадність, втому. Симптоми зимової депресії можуть швидко зникнути, якщо ми докладемо хоча б мінімум зусиль для цього. Спробуємо скористатися такими правилами:

1. Песимістичні думкигеть! Рухнайкраща панацея. Корисне дозвілля: можна покататися на санчатах, ковзанах, лижах, зліпити сніговика, пограти в сніжки. Товариство друзів, жарти, розваги, веселе спілкуванняна депресію часу не вистачить!

2. Мало сонцянаповнюємо барвами життя! Яскравий одяг, кумедні рукавички, фото друзів у яскравій рамці, побільше світла в оселі, яскраві барви, позитивні емоції від перегляду комедії разом із друзями.

3. Малі дрібниці у великій справі! Ласощі, шоколад, чашка кави, запашний чай, фрукти, свіжі сокипіднімають настрій, дарують насолоду. Головне не переїдати солоденького.

4. Частіше посміхатися! Усміхнені обличчя створюють атмосферу позитиву, стимулюють бажання бути корисним, бути поруч, бути разом.

Студенти нашого університету мають свої рецепти лікування зимової депресії. Наприклад, Світлана Маланюк (ІФЖ) порадила знайти собі хобі й коли насуває лавина депресії – зайнятися своєю улюбленою справою. «Я люблю вишивати, розповідає Світлана, коли мені стає сумно, одразу беру до рук голку та нитку». Максим Ніколюк (ІІЕП) радить не витрачати свій час на якісь там депресії. За його словами, треба просто раціонально використовувати свій час, щоб не стати заручником поганого настрою.

«Щоб не хворіти взимку та мати гарний настрій, потрібно займатися спортом!» порадив Ігор Бовкун, випускник нашого ВНЗ.

Отож, дорогенькі, не витрачайте прекрасних миттєвостей у житті на якісь депресії. Живіть сповна, читайте «СТ» і будьте позитивними завжди.

Тетяна КОНДЕЛЬ


Категорія: Слушна думка | Переглядів: 638 | Додав: Gandziuk | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0