Понеділок ,29.4.2024
Banner

Інтернет-часопис

ОСТАННІ НОВИНИ
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
Головна » Витоки
ХРЕСТ – СИМВОЛ ЖИТТЯ, ІСТИНИ І СПАСІННЯ

Вкотре до рідного Вінницького педуніверситету завітав випускник Інституту історії, етнології та права, а нині методист відділу освіти Мурованокуриловецької райдержадміністрації, письменник та громадський діяч Роман Крохмалюк. Час від часу радує він студентів різноманітними виставками та презентаціями на християнську тематику. Цього ж разу в Музейно-просвітницькому центрі було розгорнуто фотовиставку «Православні хрести Поділля», метою якої було розширити уявлення студентів про основний християнський символ та допомогти усвідомити його значення в житті людини.

На виставці представлено фотографії кам’яних хрестів, що віднайдено у Мурован ...
Читати далі...
.

 

ПОБАЧИТИ ДУШУ В СЛОВІ

У листопаді відбулася звітна науково-практична конференція «З народних джерел», приурочена Дню української писемності та мови. Студенти-філологи третього курсу розповідали присутнім про враження від діалектологічної практики та презентували власні дослідницькі досягнення.

У липні студентам другого курсу доручили важливу справу. Не всі спочатку зраділи, бо побоялися виконання «нереального» завдання. Але тепер з радістю та гордістю згадують про ті дні.

Організатор конференції доцент кафедри методики філологічних дисциплін й стилістики української мови Людмила Прокопчук звернула увагу на те, що всі студенти унікальні. Ще перед початком практики юні філологи мали можливість почути її настанову: «Намагайтесь у слові побачити душу!». Певно, саме ця фраза дала поштовх кожному до підкорення науково-дослідницьких вершин.

...
Читати далі...
.

 

«УКРАЇНСЬКОМУ РОДУ – НЕМА ПЕРЕВОДУ» –

під такою назвою відбулася звітна науково-практична конференція, підготовлена студентами-філологами під керівництвом асистента кафедри української літератури Ольги Риверчук.

Зі вступним словом до присутніх звернулися декан-директор інституту філології й журналістики, проф. Інна Завальнюк, завідувач кафедри, доц. Ніна Поляруш, які відзначили, що цьогоріч захід вийшов на новий всеуніверситетський рівень, вручили почесні грамоти найактивнішим і найстараннішим практикантам.

Про географію практики йшлося у виступі Жанни Борух, про кращих реципієнтів – Юлії Чушенко, про оригінальні твори – Олесі Бугай. Запальною піснею «Вечір» розважила глядачів Вероніка Ганай. Особливості дитячого фольклору розкрила Олександра Бригида, а специфіку старовинних обрядів висвітлила Альона Крилевська.

І ...
Читати далі...
.

 

В ОБІЙМАХ РІДНОЇ ЗЕМЛІ

Ганна ще з дитинства була вродливою: невеличка, чепурна, сірі оченята, неначе вогники, чорне волосся, а губки, ніби малинові коралі. І характер золотий мала – спокійна, ввічлива, доброзичлива. От тільки всі в селі її вважали дивачкою, бо більш за все вона любила землю. Ні сонце, літній дощ, холодок у спеку, вишиванки, ані золоті прикраси не були їй настільки милі та потрібні, як земля. Коли погано на душі чи коли радісно, то вона йшла на леваду, припадала тілом до землі, щось шепотіла їй, цілувала…

Зимою 1943-го року своє життя за Батьківщину віддав батько Ганни. А вона, дізнавшись про це, не кричала, не втрачала розум, а побігла на своє улюблене місце, вклонилася до промерзлої землі та тихо-тихо заплакала. Солоні сльози помаленьку заме ...
Читати далі...
.

 

У НІЧ НА АНДРІЯ ВЕЧОРНИЦІ ОЖИВАЮТЬ

В усі часи люди різних національностей, рас, вір, культур прагнули хоч на мить зазирнути до сторінок своєї долі. «Що чекає попереду?», «Чи пощастить мені?», «Хто мій суджений (суджена)?» – кортіло дізнатися дівчатам та парубкам. Як розгадати таємницю свого майбутнього знали наші предки-слов’яни. Різноманітні способи ворожіння передавалися з покоління до покоління. Хоча не всі вони, на жаль, дійшли до наших часів, та дещо надзвичайно цікаве і таємниче збереглося.

Саме з цією унікальною сторінкою культури спробували познайомити вінничан студенти інституту педагогіки, психології і мистецтв, організувавш ...
Читати далі...
.

 

« 1 2 3 4 5 6 7 8 »


Головне Меню





Рубрикація
Із потоку новин
Культура
Обличчя
Дозвілля
Майстер-клас
Місто
Таїна фаху
Витоки
Потаємне
Слушна думка
77 чудес університету
Паралельний світ
Експрес-опитування
Дзеркальце моє, скажи...
Гумор
Різне
Стоп-кадр
Музика
Література
Вірші з шухляди
Позиція
Актуально
Спортивний щоденник
Життя зблизька

Друзі сайту













Пошук



Погода у Вінниці



Опитування

ВАШЕ УЛЮБЛЕНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПРОГУЛЯНОК У ВІННИЦІ:

Всего ответов: 21


Архів матеріалів





Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0